Pre úplných začiatočníkov je vhodná táto detoxikačná diéta, ktorú je vhodné držať, pokiaľ máte problémy s trávením, s kožou alebo vás trápia zlé pocity a zlá nálada. Dôvodom vašich problémov je, že sa v tele nahromadilo mnoho toxínov a zároveň trpíte nedostatkom vitamínov a minerálov, ako je B12, C, horčík nebo zinok.
Tato diéta sa skladá zo zeleniny a ovocia. Tieto potraviny vám dodajú potrebné množstvo vlákniny, veľké množstvo vitamínu C a mnoho iných látok. Ak diétu predĺžite o štyri dny, mali by ste schudnúť až dve kila. V priebehu diéty vypite každý deň najmenej 1,5 litra vody.
Príklad skladby jedálnička:
Prvý deň
Celý deň môžete jesť len paradajkový šalát a očistný jogurt.
Paradajkový šalát
- 2 paradajky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička citrónové šťavy
- 1 lyžička oleje
- 1 lyžička bazalky
Paradajky si nakrájajte a pomiešajte so zálievkou z oleje, octu a korenia. Je sa spolu s pečivom – vhodný je celozrnný chleba.
Očistný jogurt
- 1 biely jogurt
- 1 pohár špenátu
- 1 strúčik cesnaku
Jogurt rozmixujte spolu so špenátom a strúčikom cesnaku.
Druhý deň
Raňajky
- 2 kiwi
- 1 banán
- 1 lyžica ľanového semiačka
- 1 pohár ríbezlí alebo čučoriedky (aj mrazené)
- 1 lyžička fruktózy
- 1 lyžička citrónové šťavy
- 1 lyžica pšeničných otrúb
- 1 lyžica srvátky v prášku
Ríbezle rozmixujte s fruktózou, ľanovými semiačkami, otrubami a srvátkou. Vzniknutú zmesí zalejte rozkrájaným kiwi s banánom. K tomuto jedlu sa pije broskyňový nektár.
Desiata a olovrant
Ovocný šalát
- 4 plátky ananásu
- 2 pomaranče
- 2 jablka
- 2 broskyne
Ovocie nakrájajte a pomiešajte, môžete posypať i slnečnicovými semiačkami.
Očistný ochutený jogurt
- 2 tégliky bieleho jogurtu
- 3 stonky mäty
- hrsť žeruchy
Všetko zmiešajte dohromady.
Takto pripravená jedlá si rozdeľte na dve porcie, aby ste mali na obe desiate.
Obed a večera
Zeleninová polievka s ovsenými vločkami
- 40g ovsených vločiek
- 3 mrkve
- 1 pór
- 1 zeler
- 1 lyžička olivového oleje
- 1 bujón
- majoránka
Nakrájanú zeleninu orestujte na olivovom oleji, zalejte vodou, pridajte ovsené vločky, bujón, majoránku a povarte.
Takto pripravené jedlo si rozdeľte na dve porcie, aby ste mali obed i večeri.
Tretí deň
Raňajky
Tvaroh so zeleninou, paradajková šťava
- 1 odtučnený tvaroh
- 1 paradajka
- 5 redkvičiek
- 1 pór
- 1/2 šalátové uhorky
Nakrájanú zeleninu pomiešajte s tvarohom a dochuťte obľúbenými bylinkami. Zapíjajte paradajkovou šťavou.
Desiata
- 1 banán
- 1 biely jogurt
Obed
Špagety so zeleninou
- 1 porcia špagiet
- 1/2 pohár zeleného hrášku
- 1 lyžička olivového oleje
- 1/2 pohár nakrájanej mrkve
- 1/2 pohár nakrájanej zelerovej vňate
- 1 zeleninový bio bujón
Na olivovom oleji orestujte zeleninu, zalejte zeleninovým bujónom a nechajte dusiť. Špagety uvarte v osolené vode. Nakoniec vše zmiešajte. Zapíjajte zeleninovou šťavou.
Olovrant
Šalát s vajcom
- 1 varené vajce natvrdo
- 1/2 ľadového šalátu
- hrsť žeruchy
- 1 cibule
- 1 lyžička olivového oleje
- 1 lyžička citrónové šťavy
- 1 lyžička slnečnicových semiačok
Šalát natrhajte, zalejte citrónovou šťavou a olivovým olejem, pridajte nakrájané vajce, žeruchu a nakoniec posypte semiačkami.
Večera
Mrkvová polievka
- 3 mrkve
- 1 zemiak
- 1 petržlen
- 1 cibule
- 1 lyžička karí korenia
- korenie
- 1 zeleninový bio bujón
- 1 lyžička olivového oleje
- 1 lyžička masla
Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuli, pridajte nakrájanú zeleninu. Zalejte bujónom, pridajte korení a uvarte. Nakoniec všetko rozmixujte, pridajte maslo a posypte petržlenom.